Acasă » Știri » Progresele actuale în descoperirea unui vaccin anti-COVID. Care sunt vaccinurile cu cele mai mari șanse de reușită

Progresele actuale în descoperirea unui vaccin anti-COVID. Care sunt vaccinurile cu cele mai mari șanse de reușită

De: Anna Caba 21/10/2020 | 08:33
Progresele actuale în descoperirea unui vaccin anti-COVID. Care sunt vaccinurile cu cele mai mari șanse de reușită

FII EROUL COMUNITĂȚII TALE! Intră pe eroulcomunitatiitale.csid.ro, răspunde la Întrebarea Zilei (răspunsul corect este „ascuns” în acest articol) și poți câștiga 25.000 de lei în echipamente de protecție pentru spitalul tău.

Cursa pentru descoperirea unui vaccin anti-COVID eficient este aproape de final pentru 11 companii. Acestea sunt deja în faza 3 de testare a vaccinului care ar putea preveni infecția cu SARS-CoV-2, precum și agravarea bolii COVID-19, ca urmare a producerii de anticorpi anti-SARS-CoV-2.

Pe lângă cele 11 vaccinuri promițătoare există însă alte 54 de vaccinuri aflate în faza 1 sau 2, precum și alte 91 de vaccinuri aflate încă în faza preclinică.

Cele 4 faze de testare a vaccinurilor

Potrivit FDA, recomandarea este ca un vaccin anti-COVID să aibă o rată de protecție de minimum 50%. Majoritatea vaccinurilor testate în prezent presupun vaccinare în rapel – adică două vaccinuri, administrate la o anumită distanță în timp.

Trebuie menționat însă că un vaccin este aprobat abia în momentul în care trece prin toate cele 4 faze:

  • Faza preclinică – se prepară vaccinul pe culturi celulare și se injectează în cobai (șoareci sau maimuțe) pentru a observa dacă există răspuns imun. În momentul de față există 91 de vaccinuri anti-COVID în această fază.
  • Faza 1 – vaccinul este administrat unui lot mic (câteva zeci) de subiecți umani pentru a testa siguranța și doza necesară pentru stimularea răspunsului imun. În momentul de față există 35 de vaccinuri anti-COVID în această fază.
  • Faza 2 – vaccinul este administrat unui lot mediu (câteva sute) de subiecți umani, împărțiți în grupe (de ex: copii versus vârstnici), pentru a observa dacă vaccinul acționează diferit în funcție de aceste criterii. De asemenea, în faza 3 se testează din nou siguranța vaccinului și se ajustează doza, dacă este nevoie, pentru a asigura un răspuns imun corespunzător. În momentul de față există 19 vaccinuri anti-COVID în această fază.
  • Faza 3 – vaccinul este administrat unui lot numeros (câteva mii sau zeci de mii) de subiecți umani și se monitorizează rata de infectare, în sensul protecției oferite de vaccin, în comparație cu un grup de control care primește placebo. De asemenea, în faza 3 de studiu se vor nota toate posibilele reacții adverse la vaccin. Aceasta este ultima fază de studiu clinic, cea în care se va determina dacă vaccinul respectiv protejează de infecția cu virusul SARS-CoV-2. În momentul de față există 11 vaccinuri anti-COVID în această fază.

Vaccin anti-COVID: 11 vaccinuri care ar putea fi disponibile la începutul anului 2021

Dacă trec cu brio de faza 3 a studiului clinic, următoarele vaccinuri vor trece în următoarea etapă, cea finală, care constă în obținerea aprobării, din partea instituțiilor abilitate (FDA, ECDC), pentru folosirea vaccinurilor respective pe subiecți umani și distribuirea lor în întreaga lume, persoanele aflate în categoria de risc având prioritate la vaccinare.

Iată câteva informații la zi despre cele 11 companii care sunt aproape de linia de finiș în dezvoltarea unui vaccin anti-COVID eficient.

  • Vaccinul dezvoltat de Moderna – peste 30.000 de persoane au fost vaccinate. Cel mai devreme vom avea rezultatele la finalul anului 2020, dar mai sigur spre primăvara 2021.
  • Vaccinul dezvoltat de Pfizer & BioNTech – peste 43.000 de persoane (inclusiv copii) au fost vaccinate. Rezultatele sunt așteptate cel mai devreme în cursul lunii octombrie 2020.
  • Vaccinul dezvoltat de Novavax – în prezent sunt înrolați în studiu 10.000 de voluntari din Marea Britanie și urmează ca și SUA să beneficieze de un lot de participanți. Cel mai devreme vor obține rezultate în prima parte a anului 2021.
  • Vaccinul BCG (Calmette-Guerin) – este un vaccin împotriva tuberculozei, „cu vechime” de peste 100 de ani, care ar putea avea efect protector și în cazul COVID-19. Cercetătorii de la Institutul de Cercetare Murdoch Children din Australia conduc acest studiu aflat în prezent în fază 3, pentru a vedea dacă vaccinul BCG poate preveni, măcar parțial, infecția cu noul coronavirus.
  • Vaccinul dezvoltat de AstraZenecaUniversitatea Oxford – sunt zeci de mii de voluntari în Europa și Asia, însă studiul de fază 3 este momentan „pus pe pauză” în America, la recomandarea FDA, ca urmare a apariției unui caz de mielită transversă.
  • Vaccinul dezvoltat de Johnson & Johnson – acest vaccin se administrează în doză unică și are în prezent, în faza 3 a studiului, peste 60.000 de participanți înrolați. Compania a anunțat că studiul a fost „pus pe pauză”, ca urmare a apariției unui caz de „îmbolnăvire ciudată”, potrivit unui comunicat dat publicității la mijlocul lunii octombrie 2020.
  • Vaccinul dezvoltat de CanSino Biologics– este realizat în parteneriat cu Institutul chinez de Biologie,  Academy of Military Medical Sciences, și a fost deja aprobat pentru folosire limitată în cazul soldaților. Nu se precizează de către companie dacă vaccinul este opțional sau obligatoriu pentru soldați. În luna august, compania a început studiul de fază 3 în câteva țări, inclusiv în Arabia Saudită, Pakistan și Rusia.
  • Vaccinul dezvoltat de Sinopharm & Beijing Institute of Biological Products – este atât în faza 3 de studiu, cât și aprobat de Emiratele Arabe Unite pentru utilizare limitată în rândul lucrătorilor din domeniul medical.
  • Vaccinul CoronaVac dezvoltat de Sinovac Biotech – este în faza 3 de studiu clinic în Brazilia, Indonezia și Turcia. De asemenea, a primit aprobare de urgență de la guvernul chinez pentru utilizarea limitată. În luna octombrie, autoritățile din orașul Jiaxing (situat în estul Chinei) au anunțat că administrează vaccinul în rândul persoanelor cu grad ridicat de risc, precum medici, asistente medicale, inspectori portuari sau personal din instituțiile publice.
  • Vaccinul dezvoltat de Sinopharm & Wuhan Institute of Biological Products – se află în continuare în faza 3 a studiului clinic, dar a primit la mijlocul lunii septembrie, din partea autorităților abilitate din Emiratele Arabe Unite, autorizația de urgență pentru utilizarea limitată în rândul personalului medical.
  • Vaccinul rusesc Sputnik V dezvoltat de Gamaleya Research Institute – este un vaccin destul de controversat, deoarece există îngrijorări că nu ar fi fost respectate toate cele 4 faze, dar este totuși aprobat pentru utilizare. La mijlocul lunii august, președintele Putin anunța că vaccinul este deja aprobat de o comisie din Rusia, deși datele din fazele 1 și 2 nu fuseseră încă publicate.

Pentru lista actualizată a vaccinurilor anti-COVID, accesați site-ul Organizației Mondiale a Sănătății.

Trebuie menționat însă că vaccinurile NU VINDECĂ, nu aceasta este menirea lor. Ele trebuie să prevină infecția cu SARS-CoV-2 sau măcar să amelioreze simptomatologia bolii, astfel încât să nu apară complicații amenințătoare de viață.

Pentru tratamentul bolii COVID-19, citește: Tratamente și soluții pentru COVID-19. Cele mai recente studii despre medicamentele folosite în tratarea infecției cu SARS-CoV-2

Urmărește Cancan.ro pe Google News
A urmat mai multe cursuri de Multimedia – Radio și Televiziune și activează în presa online de trei ani. În prezent este redactor al publicației CANCAN.RO, site ce face parte din Grupul de Presă GÂNDUL. Absolventă a Facultății de Jurnalism citeste mai mult
Parteneri
Birlic, prietenul și partenerul de afaceri al lui Alin Nica, șeful CJ Timiș, dat în urmărire internațională! Afacerea RATATĂ care i-a făcut „celebri”
Birlic, prietenul și partenerul de afaceri al lui Alin Nica, șeful CJ Timiș, dat în...
FOTO. Ea e prezentatoarea TV de Champions League! Eva e considerată cea mai frumoasă moderatoare a unui talk-show de fotbal din lume
FOTO. Ea e prezentatoarea TV de Champions League! Eva e considerată cea mai frumoasă moderatoare...
SURPRIZĂ URIAȘĂ! Vedeta PRO TV, nuntă secretă la New York cu omul din spatele meciului colosal al Generației de Aur! Au apărut primele imagini
SURPRIZĂ URIAȘĂ! Vedeta PRO TV, nuntă secretă la New York cu omul din spatele meciului...
Cum au arătat Andreea Esca, Delia sau Andra când s-au căsătorit. Andreea Bănică a strălucit într-o rochie minusculă!
Cum au arătat Andreea Esca, Delia sau Andra când s-au căsătorit. Andreea Bănică a strălucit...
Abia acum s-a aflat! Ce s-a întâmplat între Alina Sorescu și Alexandru Ciucu, înainte de a ajunge la divorț: „Fetițele simțeau”
Abia acum s-a aflat! Ce s-a întâmplat între Alina Sorescu și Alexandru Ciucu, înainte de...
Fostul preot Daniel Balaș, băgat în spital după ce a fost atacat pe stradă, în miez de noapte! În ce stare se află
Fostul preot Daniel Balaș, băgat în spital după ce a fost atacat pe stradă, în...
„Bineînțeles că știți imnul URSS”. Cum îi batjocoresc militarii ruși pe prizonierii ucraineni: „Porcule, de ce nu cânți? Să-l ucidem”
„Bineînțeles că știți imnul URSS”. Cum îi batjocoresc militarii ruși pe prizonierii ucraineni: „Porcule, de...
UE, tot mai aproape de „opțiunea nucleară” în cazul Ungariei. Președinția belgiană cere blocarea dreptului de vot al guvernului ungar
UE, tot mai aproape de „opțiunea nucleară” în cazul Ungariei. Președinția belgiană cere blocarea dreptului...
Când se face radierea auto din oficiu?
Când se face radierea auto din oficiu?
EXCLUSIV Psihologul Iuliana Morlova despre Raisa și Maria, cele două fetițe care au fost ucise de câte un membru din familie: „Copiii care au suferit neglijare sau abuz prezintă un risc de implicare în acte criminale pe viitor”
EXCLUSIV Psihologul Iuliana Morlova despre Raisa și Maria, cele două fetițe care au fost ucise...
VIDEO Alertă de vreme extremă de la ANM. Jumătate din țară, sub cod portocaliu de vijelii - HARTA
VIDEO Alertă de vreme extremă de la ANM. Jumătate din țară, sub cod portocaliu de...
Cuza, mărturisiri despre momentul în care s-a angajat prima dată, atunci când mama lui nu i-a dat bani de piscină. “A fost pentru prima dată când mama nu a mai decis cu ce să mă îmbrac, nu mai erau banii ei.”
Cuza, mărturisiri despre momentul în care s-a angajat prima dată, atunci când mama lui nu...
A murit soția antrenorului de la FC Voluntari, Florin Pîrvu! Oana Alina avea doar 47 de ani
A murit soția antrenorului de la FC Voluntari, Florin Pîrvu! Oana Alina avea doar 47...
Rusia avertizează SUA să nu lase Ucraina să o atace cu arme occidentale: Americanii subestimează gravitatea ripostei ruse
Rusia avertizează SUA să nu lase Ucraina să o atace cu arme occidentale: Americanii subestimează...
BANCUL ZILEI. Bulă ajunge pentru prima dată la țară. Vede un țăran și îl întreabă: - Bade, de ce nu are coarne vaca ta?
BANCUL ZILEI. Bulă ajunge pentru prima dată la țară. Vede un țăran și îl întreabă:...
Cât timp le-a luat hackerilor să DEBLOCHEZE un portofel cu Bitcoin cu 3 mil.
Cât timp le-a luat hackerilor să DEBLOCHEZE un portofel cu Bitcoin cu 3 mil.
Ingredientul care face MINUNI în orice PRĂJITURĂ de casă!
Ingredientul care face MINUNI în orice PRĂJITURĂ de casă!
De necrezut! Ce a spus Laurențiu Reghecampf despre trecutul amoros al iubitei lui, Corina Caciuc: „Eu sunt fixist. Cum aș putea să aflu...”
De necrezut! Ce a spus Laurențiu Reghecampf despre trecutul amoros al iubitei lui, Corina Caciuc:...
Cele mai periculoase plaje de pe litoralul românesc unde nu e bine să înoți. Zeci de oameni și-au pierdut viața aici. Harta punctelor negre
Cele mai periculoase plaje de pe litoralul românesc unde nu e bine să înoți. Zeci...
Leacul natural care trebuie consumat neapărat în această vară. Lidia Fecioru spune că poate salva vieți și că are beneficii uimitoare
Leacul natural care trebuie consumat neapărat în această vară. Lidia Fecioru spune că poate salva...
Anunț pentru românii care au APARTAMENTE VECHI. Toți trebuie să știe
Anunț pentru românii care au APARTAMENTE VECHI. Toți trebuie să știe
Simona Gherghe a făcut anunţul după 8 ani: "Nu mă întrebaţi de ce, că n-am un răspuns. După 8 ani!"
Simona Gherghe a făcut anunţul după 8 ani: "Nu mă întrebaţi de ce, că n-am...
Prețuri speciale la jocuri. Recomandările Go4Games
Prețuri speciale la jocuri. Recomandările Go4Games
Olaf Scholz îl avertizează pe Putin: Vom apăra „fiecare centimetru pătrat” din teritoriul NATO
Olaf Scholz îl avertizează pe Putin: Vom apăra „fiecare centimetru pătrat” din teritoriul NATO
UNGARIA se zdruncină din temelii. Se pregătește opțiunea NUCLEARĂ
UNGARIA se zdruncină din temelii. Se pregătește opțiunea NUCLEARĂ
Spargeți un produs la supermarket. Sunteți obligați să-l plătiți
Spargeți un produs la supermarket. Sunteți obligați să-l plătiți
Birlic, prietenul și partenerul de afaceri al lui Alin Nica, șeful CJ Timiș, dat în urmărire internațională! Afacerea RATATĂ care i-a făcut „celebri”
Birlic, prietenul și partenerul de afaceri al lui Alin Nica, șeful CJ Timiș, dat în...
Ce avere a ajuns să aibă milionarul român care e co-proprietarul celui mai tare restaurant din Dubai: Am făcut multe greşeli
Ce avere a ajuns să aibă milionarul român care e co-proprietarul celui mai tare restaurant...
Când începe Insula Iubirii, sezonul 8, la Antena 1 și în AntenaPLAY. Premiera, mai aproape decât crezi
Când începe Insula Iubirii, sezonul 8, la Antena 1 și în AntenaPLAY. Premiera, mai aproape...
Ne-au furat până și tradiționala ie romanească? Celebra casă de modă Louis Vuitton, somată să scoată piesele din colecţie până la obţinerea acordului din partea comunităţilor românești
Ne-au furat până și tradiționala ie romanească? Celebra casă de modă Louis Vuitton, somată să...
Cum l-a prins Adriana Bahmuțeanu pe Silviu Prigoană cu amanta: “M-am dus peste ea cu unchiul meu și cu mama”
Cum l-a prins Adriana Bahmuțeanu pe Silviu Prigoană cu amanta: “M-am dus peste ea cu...
Alertă pentru utilizatorii Android! Aplicațiile care nu trebuie instalate niciodată în telefon. Sunt printre primele în Google Play Store, dar sunt extrem de periculoase
Alertă pentru utilizatorii Android! Aplicațiile care nu trebuie instalate niciodată în telefon. Sunt printre primele...
Ce să pui la baza pepenilor ca să iasă mari și gustoși. Cel mai eficient îngrășământ natural care promite o recoltă bogată.
Ce să pui la baza pepenilor ca să iasă mari și gustoși. Cel mai eficient...
×